Cream Cheese Pound Cake
Cream Cheese Pound Cake by , Cake Recipes 2017-7-25
This recipe produces a perfect cream cheese pound cake. After persistent recipe testing with many failures, I found the best ratio of ingredients to produce a moist, dense, and flavorful pound cake. Using 9 simple ingredients, this cream cheese pound cake recipe will be your new favorite. To prevent a ruined cake, follow the baking time and temperature closely. Learn from my mistake!
Prep Time: 15 minutes
Cook time: 80 minutes
Total time: 95 minutes
Servings: 14 Servings
• 1 ànd 1/2 cûps (3 stïcks; 345g) ûnsàltëd bûttër, sòftënëd tò ròòm tëmpëràtûrë
• 8 òûncë (226g) blòck fûll-fàt crëàm chëësë, sòftënëd tò ròòm tëmpëràtûrë
• 2 ànd 1/2 cûps (500g) grànûlàtëd sûgàr
• 1/3 cûp (45g) sòûr crëàm, àt ròòm tëmpëràtûrë
• 2 tëàspòòns pûrë vànïllà ëxtràct
• 6 làrgë ëggs, àt ròòm tëmpëràtûrë
• 3 cûps (345g) càkë flòûr (spòòn & lëvëlëd)
• 1/2 tëàspòòn bàkïng pòwdër
• 1/8 tëàspòòn sàlt
• òptïònàl fòr sërvïng: hòmëmàdë whïppëd crëàm & frësh bërrïës
1. Prëhëàt òvën tò 325°F (163°C). Nòt 350°F. Gënëròûsly grëàsë à 10-12 cûp bûndt pàn wïth bûttër òr nònstïck sprày.
2. Usïng à hàndhëld òr stànd mïxër fïttëd wïth à pàddlë òr whïsk àttàchmënt, bëàt thë bûttër òn hïgh spëëd ûntïl smòòth ànd crëàmy, àbòût 2 mïnûtës. Scràpë dòwn thë sïdës ànd ûp thë bòttòm òf thë bòwl wïth à rûbbër spàtûlà. Add thë crëàm chëësë ànd bëàt òn hïgh spëëd ûntïl còmplëtëly smòòth ànd còmbïnëd, àbòût 1 mïnûtë. Add thë sûgàr ànd bëàt òn hïgh spëëd ûntïl còmbïnëd, àbòût 1 mïnûtë, thën àdd thë sòûr crëàm ànd vànïllà ànd bëàt òn hïgh spëëd ûntïl còmbïnëd ànd crëàmy. Scràpë dòwn thë sïdës ànd ûp thë bòttòm òf thë bòwl wïth à rûbbër spàtûlà.
3. On lòw spëëd, bëàt thë ëggs ïn 1 àt à tïmë àllòwïng ëàch tò fûlly mïx ïn bëfòrë àddïng thë nëxt. Càrëfûl nòt tò òvërmïx àftër thë ëggs hàvë bëën àddëd. Oncë thë 6th ëgg ïs còmbïnëd, stòp thë mïxër ànd àdd thë càkë flòûr, bàkïng pòwdër, ànd sàlt. Bëàt òn mëdïûm spëëd *jûst* ûntïl còmbïnëd. Dò nòt òvërmïx. Usïng à rûbbër spàtûlà òr stûrdy whïsk, gïvë thë bàttër à fïnàl tûrn tò màkë sûrë thërë àrë nò lûmps àt thë bòttòm òf thë bòwl. Thë bàttër wïll bë à lïttlë thïck ànd vëry crëàmy.
4. Pòûr/spòòn bàttër ëvënly ïntò prëpàrëd pàn. Bàng thë pàn òn thë còûntër òncë òr twïcë tò brïng ûp àny àïr bûbblës. Bàkë fòr 75-95 mïnûtës. Lòòsëly tënt thë bàkïng càkë wïth àlûmïnûm fòïl hàlfwày thròûgh bàkë tïmë tò ënsûrë thë sûrfàcë dòës nòt òvër-bròwn. Thë këy tò pòûnd càkë ïs à slòw ànd lòw bàkë tïmë. Usë à tòòthpïck tò tëst fòr dònënëss. Oncë ït còmës òût còmplëtëly clëàn, thë pòûnd càkë ïs dònë. Thïs ïs à làrgë hëàvy càkë sò dòn’t bë àlàrmëd ïf ït tàkës lòngër ïn yòûr òvën. If ït nëëds lòngër, bàkë lòngër.
5. Rëmòvë càkë fròm thë òvën ànd àllòw tò còòl fòr 2 hòûrs ïnsïdë thë pàn. Thën ïnvërt thë slïghtly còòlëd pòûnd càkë òntò à wïrë ràck òr sërvïng dïsh. Allòw tò còòl còmplëtëly.
6. Slïcë ànd sërvë wïth òptïònàl tòppïngs lïkë hòmëmàdë whïppëd crëàm & frësh bërrïës.
7. Còvër lëftòvër càkë tïghtly ànd stòrë ïn thë rëfrïgëràtòr fòr ûp tò 5 dàys.
Read More this full recipes at Cream Cheese Pound Cake
This recipe produces a perfect cream cheese pound cake. After persistent recipe testing with many failures, I found the best ratio of ingredients to produce a moist, dense, and flavorful pound cake. Using 9 simple ingredients, this cream cheese pound cake recipe will be your new favorite. To prevent a ruined cake, follow the baking time and temperature closely. Learn from my mistake!
Prep Time: 15 minutes
Cook time: 80 minutes
Total time: 95 minutes
Servings: 14 Servings
INGREDIENTS:
• 1 ànd 1/2 cûps (3 stïcks; 345g) ûnsàltëd bûttër, sòftënëd tò ròòm tëmpëràtûrë
• 8 òûncë (226g) blòck fûll-fàt crëàm chëësë, sòftënëd tò ròòm tëmpëràtûrë
• 2 ànd 1/2 cûps (500g) grànûlàtëd sûgàr
• 1/3 cûp (45g) sòûr crëàm, àt ròòm tëmpëràtûrë
• 2 tëàspòòns pûrë vànïllà ëxtràct
• 6 làrgë ëggs, àt ròòm tëmpëràtûrë
• 3 cûps (345g) càkë flòûr (spòòn & lëvëlëd)
• 1/2 tëàspòòn bàkïng pòwdër
• 1/8 tëàspòòn sàlt
• òptïònàl fòr sërvïng: hòmëmàdë whïppëd crëàm & frësh bërrïës
INSTRUCTIONS:
1. Prëhëàt òvën tò 325°F (163°C). Nòt 350°F. Gënëròûsly grëàsë à 10-12 cûp bûndt pàn wïth bûttër òr nònstïck sprày.
2. Usïng à hàndhëld òr stànd mïxër fïttëd wïth à pàddlë òr whïsk àttàchmënt, bëàt thë bûttër òn hïgh spëëd ûntïl smòòth ànd crëàmy, àbòût 2 mïnûtës. Scràpë dòwn thë sïdës ànd ûp thë bòttòm òf thë bòwl wïth à rûbbër spàtûlà. Add thë crëàm chëësë ànd bëàt òn hïgh spëëd ûntïl còmplëtëly smòòth ànd còmbïnëd, àbòût 1 mïnûtë. Add thë sûgàr ànd bëàt òn hïgh spëëd ûntïl còmbïnëd, àbòût 1 mïnûtë, thën àdd thë sòûr crëàm ànd vànïllà ànd bëàt òn hïgh spëëd ûntïl còmbïnëd ànd crëàmy. Scràpë dòwn thë sïdës ànd ûp thë bòttòm òf thë bòwl wïth à rûbbër spàtûlà.
3. On lòw spëëd, bëàt thë ëggs ïn 1 àt à tïmë àllòwïng ëàch tò fûlly mïx ïn bëfòrë àddïng thë nëxt. Càrëfûl nòt tò òvërmïx àftër thë ëggs hàvë bëën àddëd. Oncë thë 6th ëgg ïs còmbïnëd, stòp thë mïxër ànd àdd thë càkë flòûr, bàkïng pòwdër, ànd sàlt. Bëàt òn mëdïûm spëëd *jûst* ûntïl còmbïnëd. Dò nòt òvërmïx. Usïng à rûbbër spàtûlà òr stûrdy whïsk, gïvë thë bàttër à fïnàl tûrn tò màkë sûrë thërë àrë nò lûmps àt thë bòttòm òf thë bòwl. Thë bàttër wïll bë à lïttlë thïck ànd vëry crëàmy.
4. Pòûr/spòòn bàttër ëvënly ïntò prëpàrëd pàn. Bàng thë pàn òn thë còûntër òncë òr twïcë tò brïng ûp àny àïr bûbblës. Bàkë fòr 75-95 mïnûtës. Lòòsëly tënt thë bàkïng càkë wïth àlûmïnûm fòïl hàlfwày thròûgh bàkë tïmë tò ënsûrë thë sûrfàcë dòës nòt òvër-bròwn. Thë këy tò pòûnd càkë ïs à slòw ànd lòw bàkë tïmë. Usë à tòòthpïck tò tëst fòr dònënëss. Oncë ït còmës òût còmplëtëly clëàn, thë pòûnd càkë ïs dònë. Thïs ïs à làrgë hëàvy càkë sò dòn’t bë àlàrmëd ïf ït tàkës lòngër ïn yòûr òvën. If ït nëëds lòngër, bàkë lòngër.
5. Rëmòvë càkë fròm thë òvën ànd àllòw tò còòl fòr 2 hòûrs ïnsïdë thë pàn. Thën ïnvërt thë slïghtly còòlëd pòûnd càkë òntò à wïrë ràck òr sërvïng dïsh. Allòw tò còòl còmplëtëly.
6. Slïcë ànd sërvë wïth òptïònàl tòppïngs lïkë hòmëmàdë whïppëd crëàm & frësh bërrïës.
7. Còvër lëftòvër càkë tïghtly ànd stòrë ïn thë rëfrïgëràtòr fòr ûp tò 5 dàys.
Read More this full recipes at Cream Cheese Pound Cake
819 Comment
Rated 5/107 based on 107 Customer Reviews